Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Karácsony Spanyolországban

2011.12.16

Már csak kilenc nap van hátra karácsonyig,- igaz ebben az évben már rendeztünk egy karácsonyt otthon, egy kis "időutazás" segítségével a gyerekeknek- de most jön az igazi.  Az interneten böngésztem,hogy egy kis anyagot gyüjtsek, milyen is itt ez a szép ünnep.

                                                                                telapo.jpg

Egyáltalán mikor ünnepelnek, mikor ajándékoznak, miket esznek, van-e náluk éjféli mise és... szóval rengeteg dolog van, ami miatt ünnep az ünnep, úgyhogy lássuk hogyan karácsonyoznak Spanyolországban.

 

 

 

 

A karácsony hivatalosan a karácsonyi lottósorsolással kezdődik, és a kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik gyerekek a nézőkkel,a világhirű spanyol karácsonyi lottó húzás! Hasonló nincs sehol a világon! Itt óriási nemzeti eseménynek számit. December 22-én húzzák, és szinte egész nap tart a sorsolási ceremónia.

A hagyományos karácsonyi dalok (villancicos) és a betlehemezés mellett Spanyolországban hatalmas népszerűségnek örvend a lottózás is. A spanyolok egyébként is szerencsejáték fanatikusok, a karácsonyi lottó (Lotería de Navidad) pedig túlzás nélkül őrületbe kergeti őket. Mindenki lottózik, és mindenki szeretné megnyerni a karácsonyi fődíjat (El Gordo), vagy legalább a több, mint 15 000 (!) nyerőszám valamelyikét a sajátjának tudni. A Gordo - spanyolul annyit tesz: Kövér - idén nem kevesebb, mint 4 millió euró, és ha az ember úgy számol, hogy legalább a 15 000 nyerő szelvénybe neki is jó esélye van bekerülni, könnyen érthetővé válik a spanyolok hatalmas játékkedve.

A karácsonyi lottó itt a spanyoloknál kb. olyan mint a magyaroknak a bejgli. Elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek. Mindenki veszi és reménykedik, hogy az övé lesz a főnyeremény !

Annyiban különbözik az otthon ismert lottótól, hogy itt nem mi választunk számot hanem egy szériából választunk.  A lottószelvények nagyon drágák, ezért nem egy ember veszi meg őket, hanem ugyanezt a számot mások is megvehetik, így egy nyerőszám több embert is gazdaggá tehet. Az iskolai csoporttal mi is vettünk egy szelvényt, és most együtt várjuk az "el gordo"-t!!!

                       loteria-de-navidad.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A spanyolok szeretik megadni a módját a dolgoknak, és ez a karácsony esetében is így van. Mivel a vallásosság még mindig erősen meghatározza a spanyol társadalmat, a karácsony kiemelt szerepet tölt be az ünnepek között. Persze csakúgy mint nálunk, az ottani karácsonyt sem kizárólag a vallásosság jellemzi, hiszen mindenhol eltérőek lehetnek a szokások. Az ünnep sokszínűsége pedig különösen fontos Spanyolországban, miután minden régiónak megvannak a saját tradíciói.

Ilyenek például az északi tartományok mitológiai figurái, akik - csakúgy mint a Mikulás - ajándékot hoznak a gyerekeknek. A galíciai Apalpador, a kantábriai Esteru és a baszk Olentzero mind olyan jóságos teremtmények, akik a helyi népi kultúra évszázados alakjaiként örömet szereznek a gyermekeknek

A sokszínűség miatt Spanyolországban a karácsonyi szokások nagyon eltérhetnek a különböző régiókban. 

A  spanyol gyerekeknek egészen vízkeresztig, azaz január hatodikáig kell várnia az ajándékok megérkezésére. Spanyolországban ugyanis a Háromkirályok (Los Reyes Magos) hoznak ajándékot . A rossz gyerekek egy kis "zsák" szenet kapnak, ami természetesen cukorból van, így azért nem is olyan rossz ajándék.

carbon-dulce-de-reyes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szenteste (Nochebuena) családi körben, fenyő állítással és vacsorával telik, ami után a spanyolok a kakas miséjére (Misa de Gallo), azaz az éjféli misére mennek, amint az nálunk is szokás.

A spanyolok  szeretnek és tudnak is enni, úgyhogy az ünnepi asztalra arrafelé is válogatott finomságok kerülnek. A menü  régiónként eltérő lehet, hiszen a nagy halászati hagyományokkal rendelkező tartományokban, például Galíciában előfordulnak a karácsonyi halételek, míg másutt inkább a bárány és a pulyka foglalja el a terített asztal közepét. Ha pedig még marad hely, az édességek és aprósütemények végeláthatatlan sora várja az édesszájú spanyolokat. A bejgli helyett itt kétségtelenül a turrón nevű mandulás édesség az igazi tradicionális, ami kissé - az egyébként szintén hagyományos - marcipánra hasonlít. Persze ez még csak a kezdet, hiszen a mandula levestől a Háromkirályok kuglófjáig nagy ám a választék.

 Egy kis ízelítő az itteni karácsonyi édességekból:

turron_de_alicante.jpg        turron-004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speciális spanyol édesség a Roscón de reyes, ami egy kerek , középen lyukas nagyon cukros, nagyon édes sütemény, tetején gumicukrokkal vagy kandírozott gyümölcsökkel. Vízkeresztkor szokták fogyasztani, töbnyire egy pohár forró csoki kíséretében. A hagyomány szerint a tésztájába egy nagy szárazbabszemet rejtenek, ami szerencsét hoz és egy kis király figurát,aki megtalálja az lesz a társaság királya (és egyben a következő évben ő fizeti a kalácsot)! Vajon miért van az,hogy az idén is én találtam meg??

roscon_de_reyes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

roscon.jpg