Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Spanyol házi feladataim

2011.04.05

Amikor kiköltöztem Spanyolországba, nem beszéltem spanyolul, így rövid időn belül megkerestem a lehetőséget a nyelvtanulásra. Sajnos a kurzus csak október végén indult, addig a televizió segítségével tanulgattam, na ennyi szappanoperát még úgy sem láttam soha,mint ebben az időben!!!! De ezeket nézve nem kellett magvas gondolatokra kényszeríteni az agyamat!   A hiradót mindig felkészülve vártam, papír, ceruza csőre töltve, és írtam az engem érdeklő híreket, amit utána bőszen fordítottam!

Eljött az október, indult a suli, itt ismerkedtem meg Marcellinával / továbbiakban Marce/, aki a felnőttképzés keretén belül a külföldiek nyelvtanítását is vállalta. Így hetente 2 alkalommal találkozunk, ezen felül sokszor bejárok a  a spanyolok osztályába is,ahol  az itteni felnőttek tanulnak. Sokan közülük nem fejezték be az általános iskolát, vagy idősödve úgy gondolták, kicsit felfrissítik a tudásukat. Na persze itt legtöbbször csak hallgatok és figyelek, általában rettentően gyorsan beszélnek és csak kapkodom a fejem a beszélgetésüket hallgatva!!

Úgy gondotam, ide fogom leírni a leckéket,amiket "alkotok".

Az első időben nagyon egyszerü kis "dolgozatokat" írtam, majd kicsit komolyabbakat is összehoztam,több-kevesebb sikerrel. De, mint tudjuk, a gyakorlat meghozza gyümölcsét!!

Szóval rajta!!

dscn2429.jpg

   A  spanyol osztály egy része, velük tanulok, a kép egy kiránduláson készült, Tordesillas-on voltunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. lecke, bemutatkozás:

¿Como te llamas? ¿De donde  eres?

Me llamo Hajni. Soy de Hungría.

Na itt már elkezdődtek a problémák. Marce a nevemet sehogy sem tudta kimondani, voltam "Ahni", "Ojni" és még számos variáció, ma már kezdünk közelíteni a helyes kiejtéshez!! De ez nem kis időbe telt!

Na és akkor még nem is beszéltem az én kiejtésemről, na ez még a mai napig is sok problémát okoz. Na meg mi ez a fordított kérdőjel és felkiáltójel?? ezt is érdekes megszokni!

És akkor még nem is beszéltem a főnevekről, amelyeknél megkülönböztetnek hím - és nőnemet, és persze ezeket még a melléknévvel is kell egyeztetni nemben és számban is! Felköthetem azt a bizonyosat!

 

¿A qué te dedicas? Soy profesora. Trabajo en el Centro de Protección de Menores /Protección de niños/. En un hogar de /niños/ chicos como jefa de ese lugar.

Elmagyarázni valakinek,aki nem ismeri a Gyermekvédelem szerkezetét,hogy mit is jelent egy lakásotthonban dolgozni házvezetőként. Na meg egyáltalán mi is az a gyermekvédelem Magyarországon. Mindezt persze semmi nyelvtudással olyan valakinek,aki viszont csak spanyolul és franciául beszél!!

Szóval kinlódtunk rendesen. De nem adom fel!!!

¿Tienes Hijos? Si,tengo dos hijos. Na ezzel legalább nem volt probléma, egyszerű mondat, 2 gyermekem van.

Mi marido trabaja en la mina. Teljesen egyértelmű és hiba nélkül le tudtam írni,hogy a férjem  a bányában dolgozik.

 

2. lecke

Mi casa

 Yo vivo con mi marido en La Robla. Mi casa hay en el centro del pueblo. Tiene 3 habitaciones, un salón, cocina y un cuarto de bano. Mi casa es moderna y acogedora. Calefacción con gasoleó.

Tiene un terazza en el salón. Los habitaciones son grandes. esta es mi casa.

Látható,nem cifráztam, a lehető legegyszerűbb kis leírás,és mellette felsoroltam a berendezési tárgyakat,na  azt is csak azért,hogy gyakoroljam a tanult szavakat!

¿Qué es esto? Mi ez? A kedvenc kérdésem!! Ebben az időszakban csak röpködtek felém ezek a mondatok!

¿Que significa es? ?Como dicen, como se llaman? Hogy mondják, hívják?

 

A  középiskolában tanultam nyelveket, hol van az már? Az a szerencsés ebben a helyzetben,hogy a magyar-nyelvtan legalább elég frissen él a fejemben, mert anélkül igazán nehéz lenne!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.