A spanyol konyha
Úgy gondolom a spanyol konyha színekben, ízekben igen gazdag, és megkockáztatom,hogy a világ legfinomabb konyhái közé tartozik. Minden tájegységnek van specialitása, amiket leginkább a helyi kisvendéglőkben érdemes megkóstolni. Tapasztalatom szerint leginkább oda érdemes betérni,ahol a helyiek is étkeznek,na ott biztos finomat ehetünk! Az itteni ízek, a jellegzetességek igazodnak az itteni klímához is. Mivel szinte kizárólag csak olivaolajat használnak,ezek az ételek könnyen emészthetőek és igazán egészségesek.
Nagyon sok füszert használnak,amik nálunk nem tartoznak a mindennap használatosakhoz, pl. sáfrány, szerecsendió, ánizs, fahéj /húsokhoz is!/, rozmaring, oregano /bár én az utolső kettőt elég sokat használtam otthon is/.
A spanyoloknál minden étkezés jóval később van, mint ahogy mi megszoktuk, de a napot is jóval később kezdik,mint mi. A boltok általában 10-től 2-ig vannak nyitva, utána bezárnak és délután 5-től 8-ig, a nagyobbak 10-ig ismét nyitva vannak. Sziesztát tartanak,amit nagyon hamar én is átvettem!
A kedvenceim közé tartozik,hogy a bárokban tapas-okat /falatka/ adnak az italok mellé, ami lehet sonka, kis szendvics, tortilla,kolbász. Ezek legtöbb helyen ingyen járnak az ital mellé.
variációk tapasra
jamon serrano /nyers sonka/
Sok borozóban a mennyezetről függenek le a sonkák, az aljára kis tálka van erősítve,hogy a zsír ne csöpögjön le a vendégekre. A vendégek elött szeletelik , nagyon látványos.
garbanzos con chorizo /csicseriborsó kolbásszal/,
paella variációk: valenciai paella,
paella de marisco,
egy másik tengeri variáció,
és még egy,
tortilla,
némi tapas,
és egy kis langustina.
Nagyon soszor megnézem Karlos Arguiñano főzős müsorát a tv-ben, már több ételt ki is próbáltam belőle. Megtaláltam a netes oldalát is, nagyon jók és érthetőek a receptek,még kevés nyelvtudással is élvezhető a müsora. Igaz néha nagyon különleges ételeket is bemutat, de lehet lesni tőle! és érdemes is!
A címe: http://www.hogarutil.com