Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A spanyol konyha

2011.05.07

Úgy gondolom a spanyol konyha színekben, ízekben igen gazdag, és megkockáztatom,hogy a világ legfinomabb konyhái közé tartozik. Minden tájegységnek van specialitása, amiket leginkább a helyi kisvendéglőkben érdemes megkóstolni. Tapasztalatom szerint leginkább oda érdemes betérni,ahol a helyiek  is étkeznek,na ott biztos finomat ehetünk! Az itteni ízek, a jellegzetességek igazodnak az itteni klímához is.  Mivel szinte kizárólag csak olivaolajat használnak,ezek az ételek könnyen emészthetőek és igazán egészségesek.

Nagyon sok füszert használnak,amik nálunk nem tartoznak a mindennap használatosakhoz, pl. sáfrány, szerecsendió, ánizs, fahéj /húsokhoz is!/, rozmaring, oregano /bár én az  utolső kettőt elég sokat használtam otthon is/.

A spanyoloknál minden étkezés jóval később van, mint ahogy mi megszoktuk, de a napot is jóval később kezdik,mint mi. A boltok általában 10-től 2-ig vannak nyitva, utána bezárnak és délután 5-től 8-ig, a nagyobbak 10-ig ismét nyitva vannak. Sziesztát tartanak,amit nagyon hamar én is átvettem!

A kedvenceim közé tartozik,hogy a bárokban tapas-okat /falatka/ adnak az italok mellé, ami lehet sonka, kis szendvics, tortilla,kolbász. Ezek legtöbb helyen ingyen járnak az ital mellé.

tapas.jpg

variációk tapasra

 

 

 

 

 

 

jamon serrano /nyers sonka/

Sok borozóban a mennyezetről függenek le a sonkák, az aljára kis tálka van erősítve,hogy a zsír ne csöpögjön le a vendégekre.  A vendégek elött szeletelik , nagyon látványos.

dscn3214.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

garbanzos-con-chorizzo.jpg

 garbanzos con chorizo /csicseriborsó kolbásszal/,

 

 

 

 

 

 

 

valenciai-paella.jpg    paella variációk: valenciai paella,

 

 

 

 

 

 

 

 

paella.jpg  paella de marisco,

 

 

 

 

 

 

 

 

paella4.jpg   egy másik tengeri variáció,

 

 

 

 

 

 

 

 

paella2.jpg  és még egy,

 

 

 

 

 

 

 

 

tortilla1.jpg  tortilla,

 

 

 

 

 

 

 

 

02eloetel.jpg  némi tapas,

 

 

 

 

 

 

 

 

langustina.jpg  és egy kis langustina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon soszor megnézem Karlos Arguiñano főzős müsorát a tv-ben, már több ételt ki is próbáltam belőle. Megtaláltam a netes oldalát is, nagyon jók és érthetőek a receptek,még kevés nyelvtudással is élvezhető a müsora. Igaz néha nagyon különleges ételeket is bemutat, de lehet lesni tőle! és érdemes is!

A címe:  http://www.hogarutil.com

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.